воскресенье, 1 сентября 2024 г.

NYT: В США считают маловероятным, что украинский F-16 сбили дружественным огнем из Patriot

 NYT: В США считают маловероятным, что украинский F-16 сбили дружественным огнем из Patriot

фото: getty images

В США считают маловероятной версии, что украинский истребитель F-16 был сбит дружественным огнем из комплекса Patriot.

Источник: New York Times со ссылкой на неназванных американских чиновников, "Европейская правда"

Детали: Издание напоминает, что президент Украины Владимир Зеленский пообещал провести тщательное расследование инцидента, включая высказанную в пятницу одним из западных чиновников версию, что он стал результатом дружественного огня из ракетной батареи Patriot.

Но в субботу два высокопоставленных военных чиновника США заявили, что дружественный огонь, вероятно, не был причиной катастрофы F-16.

По их словам, американские и украинские следователи рассматривают целый ряд версий, в частности, техническая неисправность или ошибка пилота.

Напомним, об аварии F-16 сообщили несколько западных СМИ, которые ссылались на источники с украинской и американской стороны.

Утверждалось, что это произошло во время массированного ракетного обстрела России в понедельник, 26 августа.

Впоследствии Генеральный штаб Вооруженных Сил Украины подтвердил катастрофу истребителя F-16 во время отражения одной из воздушных атак России, в результате чего погиб летчик.

Россия хочет изменить ядерную доктрину из-за "эскалационного курса" Запада

 Россия хочет изменить ядерную доктрину из-за эскалационного курса Запада

Сергей Рябков, фото AFP via Getty Images

Россия намерена изменить свою ядерную доктрину на основе анализа конфликтов последних лет и "эскалационного курса" Запада.

Источник: заместитель главы МИД РФ Сергей Рябков в комментарии ТАСС, передает "Европейская правда"

Прямая речь: "Как это неоднократно говорилось с нашей стороны, работа в продвинутой стадии, и есть четкая установка на то, чтобы внести коррекцию, которая, в частности, обусловлена изучением и анализом опыта развития конфликтов последних лет, включая, разумеется, со всем тем, что связано с эскалационным курсом наших западных противников в связи с СВО (так РФ называет свою захватническую войну против Украины - ред)".

Детали: Рябков пояснил, что сейчас идет процесс доведения соответствующего документа, однако о конкретных сроках его завершения говорить пока рано.

"Время завершения этой работы – вопрос достаточно непростой, с учетом того, что речь идет о важнейших аспектах обеспечения нашей национальной безопасности", – отметил он.

Глава Кремля Владимир Путин заявлял, что российская ядерная доктрина – живой инструмент, в который в случае необходимости могут быть внесены изменения. При этом, как он подчеркивал, Москва исходит из того, что до обмена ядерными ударами никогда не дойдет.

Ранее Рябков отмечал, что действия Запада ставят вопрос о приведении ядерной доктрины РФ в соответствие с потребностями. По его словам, внешнеполитическая обстановка серьезно обостряется из-за действий США и их союзников, и Москва непрерывно анализирует, насколько ее документы в сфере ядерного сдерживания соответствуют этим вызовам.

Согласно "Основам госполитики РФ в сфере ядерного сдерживания от 2020 года", применение Россией ядерного оружия возможно в случае использования противником этого или других видов оружия массового поражения против РФ и ее союзников, поступления достоверной информации о старте баллистических ракет для атаки на Россию и ее союзников, воздействия противника на объекты, необходимые для ответных действий ядерных сил, а также в случае агрессии против РФ с применением обычного оружия, когда под угрозу поставлено само существование государства.

суббота, 31 августа 2024 г.

Боррель отреагировал на удар РФ по Харькову, в результате которого погибли 6 человек


Боррель отреагировал на удар РФ по Харькову, в результате которого погибли 6 человек
Жозеп Боррель, фото: Getty Images

Высокий представитель ЕС по внешней политике и политике безопасности Жозеп Боррель отреагировал на российский удар по Харькову, в результате которого погибли 6 человек и еще 97 получили ранения.

Источник: Боррель в сети Х

Прямая речь: "Шокирующее количество жертв от вчерашних российских бомбардировок жилого дома".

"Именно из-за таких нападений на гражданские цели во время наших неформальных встреч министров ЕС Украина снова попросила отменить ограничения на использование западного оружия для самообороны".

Детали: Боррель добавил, что в то же время российских журналистов, которые публикуют новости о войне, приговаривают к тюремному заключению.

Прямая речь: "ЕС осуждает использование законов о цензуре для криминализации и заключения тех, кто выступает против войны и разоблачает российские зверства".

Предыстория: Днем 30 августа российские оккупанты ударили по Харькову модифицированными управляемыми авиабомбами УМПБ Д-30.

понедельник, 10 июня 2024 г.

Прем'єр Чехії запідозрив Росію у спробі підпалу автобусів у Празі

 Прем'єр Чехії запідозрив Росію у спробі підпалу автобусів у Празі

ПЕТР ФІАЛА. ФОТО: GETTY IMAGES

Прем'єр Чехії Петр Фіала припуств, що саме РФ може стояти за спробою підпалу міських автобусів у Празі минулого тижня.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на Reuters

Деталі: Поліція повідомила, що в суботу арештувала 26-річного чоловіка у зв'язку із зірваною спробою підпалу та висунула йому звинувачення в тероризмі.

"Є підозра, що напад був організований та профінансований, ймовірно, з Росії", – сказав Фіала на пресконференції.

За його словами, це частина гібридної війни, яку проти Чехії веде РФ, "від якої ми повинні захищатися та яку ми повинні зупинити".

"Росія неодноразово намагається посіяти хаос та підірвати довіру громадян до нашої держави", – зазначив прем'єр.

За словами правоохоронців, підозрюваний є іспаномовним чоловіком з Південної Америки, який перебував у Чехії протягом п'яти днів до спроби нападу в середу ввечері.

Поліція вказала, що затриманому не вдалося здійснити напад завдяки пильності співробітників празького автовокзалу.

У суботу у Чехії поліція посилила заходи безпеки в громадських місцях, торгових центрах, громадському транспорті та на залізничних вокзалах через інформацією про можливе скоєння теракту. 

Нагадаємо, на початку травня у Польщі сталася серія серйозних пожеж – у Варшаві згорів ТРЦ, неподалік Катовіце сталась велика пожежа в автопарку, була й низка менш відомих випадків.

Згодом в країні оголосили про затримання 9 осіб, підозрюваних у диверсійній діяльності на території країни на замовлення Росії.

Найєм йде з посади голови Агентства відновлення: каже, перешкоджали роботі

 Найєм йде з посади голови Агентства відновлення: каже, перешкоджали роботі

ФОТО З FACEBOOK МУСТАФИ НАЙЄМА

Мустафа Найєм написав заяву про звільнення з посади голови Агентства відновлення, він повідомив, що причиною цього стали системні перешкоджання роботі.

Джерело: Найєм у Facebook

Пряма мова Найєма: "Я залишаю посаду голови Агентства відновлення. Рішення прийняв самостійно через системні перешкоджання, які не дають подальшої можливості ефективно виконувати свої повноваження.

Починаючи з листопада минулого року, команда Агентства почала стикатися з постійною протидією, спротивом та створенням штучних перешкод".

Деталі: За його словами, Агентству відновлення повністю скасували бюджет на проекти з відновлення та утримання доріг.

"Я усвідомлюю обмеженість ресурсів та важливість військових витрат. Але скасування коштів на утримання інфраструктури неминуче позначиться в першу чергу на стані доріг оборонного значення і, як наслідок, на всій військовій логістиці. Якщо це не зміниться, наступного сезону нас чекає ускладнення військової логістики та експорту продукції", − пояснив Найєм.

Ще однією причиною свого рішення він назвав те, що команду "почали "кошмарити" бюрократією, коли документи на оплату захисних споруд, фортифікацій або відновлення погоджувалися в Уряді місяцями, поверталися по 6-8 разів з безглуздими зауваженнями, затримувалися по декілька місяців, а деякі не погоджені й досі".

За його словами, просто зараз уряд вже третій місяць не погоджує виплату майже 150 млн євро, які були запозичені державою у ЄІБ для критично важливих проектів, у тому числі, водогону та захисту енергетики.

Пряма мова Найєма: "Все це має наслідки, про які я неодноразово офіційно повідомляв. Невчасна оплата роботи підрядників підриває довіру до держави; затримка з фінансуванням − сповільнює, а у деяких напрямках − повністю зупинила будівельні роботи, а це – втрата довіри і ринку, і місцевої влади, і громадян. Але головне, що усе це негативно впливає на обороноздатність країни, логістику вантажів, захист критичної інфраструктури та експорт наших товарів. Зрозуміло, що такі дії рано чи пізно мають спричинити критику нашої команди і невдоволення міжнародних партнерів".

Деталі: Ще однією причиною він назвав урізання заробітної плати працівникам Агентству з початку 2024 року.

Пряма мова Найєма: "Левовій частині працівників було зрізано до 68% зарплати. Уряд зробив це всупереч будь-якій логіці та здоровому глузду. І ні, у нас не було космічних зарплат − старший спеціаліст Агентства отримував трохи більше 30 тисяч гривень, а зараз − 14. Внаслідок цього з початку року ми вже втратили 25% нашого колективу, про що я неодноразово писав листи прем’єр-міністру України, СБУ, НАЗК та Міністерству фінансів, і про що неодноразово говорилося послами G7 на зустрічах з головою Уряду".

Чиновник переконаний, що це зробили умисно, щоб в Агентстві, яке "певною мірою стало взірцем побудови процесів з "0", просто не залишилося фахових і вмотивованих людей, а саме Агентство визнали неефективним та непотрібним".

Найєм наголошує, що попри всі ці перепони, за весь час великої війни вони "не провалили і не зупинили жодного проекту, жодного військового вантажу, жодного евакуаційного маршруту".

"На сьогодні Агентство одночасно координує роботу 353 (!) будівельних майданчиків з відновлення по всій країні. Це − найскладніша робота в моєму житті.

За рік нам вдалося реалізувати велику кількість проектів. Після деокупації постраждалих регіонів ми відновили майже 1,3 тис. км автошляхів та рух 330 мостами. 29 найбільших пунктів пропуску на західному кордоні ми відремонтували та розпочали проектні роботи з реконструкції та будівництва двох нових пунктів. Після підриву російськими військами греблі Каховської ГЕС у надстислі терміни ми збудували 155 км магістрального водогону у Дніпропетровській області, який забезпечить питною водою 1,5 млн людей", − розповів Найєм.

Одним із найбільших проектів Агентства він назвав спорудження захисних конструкцій від дронів та ракет на 22 розподільчих підстанціях НЕК "Укренерго" та захист 103 об’єктів енергетики від осколкових уражень.

Найєм запевняє, що усі роботи щодо захисту від дронів та осколків виконані, і саме завдяки цьому після останніх обстрілів енергетикам вдалося у найкоротші терміни відновити постачання електроенергії у Харківській, Одеській та Миколаївській областях.

"Це робилося без зайвого піару, перерізання стрічок і фотосесій. Це була наша робота, а не подвиг…

Все це було можливо завдяки підтримці Міністерства та міністра, які дозволяли приймати самостійні рішення та досягати результатів, не чекаючи ударів у спину. Із звільненням міністра це стало неможливим, і останнє рішення голови Уряду про скасування моєї офіційної участі у Конференції з відновлення України у Берліні це підтвердило", − заявив Найєм.

Він визнав, що "були й помилки і недоліки, без яких неможливо втілювати у життя проекти такої складності і у таких умовах", але запевняє, що його команда завжди реагувала і прагнула зробити краще.

"Очевидно, ми не завжди вписувалися у сьогоднішній стиль та команду державного управління. І не виключаю, що згодом будуть намагання переслідувати та дискредитувати нашу роботу у публічній площині. Насправді, це вже відбувається тривалий час. Я готовий до цього і перед звільненням звернувся до усіх правоохоронних та контролюючих органів з проханням вжити усіх заходів щодо перевірки законності та прозорості рішень, які приймалися Агентством", − наголосив Найєм.

Він додав, що після написання заяви про звільнення попрощався з командою Агентства та керівниками Служб відновлення у регіонах, але виконуватиме свої обов’язки до прийняття рішення урядом про його звільнення і передасть справи наступникам.

"Готовий зробити все від мене залежне, щоб Агентство продовжило реалізацію критично важливих для країни проектів. Наразі вся наша команда та Служби відновлення у регіонах продовжують працювати у штатному режимі", − підсумував чиновник.

Електронних повісток і направлень на ВЛК через е-кабінет не буде – Веніславський

 Електронних повісток і направлень на ВЛК через е-кабінет не буде – Веніславський

ФЕДІР ВЕНІСЛАВСЬКИЙ, ФОТО: ВРУ

Член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, народний депутат Федір Веніславський заявив, що парламент та уряд не запроваджуватимуть електронні повістки через електронний кабінет, не направлятимуть і на ВЛК через е-кабінет.

Джерело: Веніславський в інтерв’ю "РБК-Україна"

Пряма мова Веніславського у відповідь на питання, "чи є в планах уряду або парламенту запровадити електронні повістки, наприклад, в цьому додатку "Резерв+": "Це питання ми обговорювали і дуже дискутували над ним під час роботи над законопроектом про мобілізацію. І кінцева позиція була консенсусна – електронних повісток через електронні кабінети не буде".

Деталі: Парламентарій зазначив, що через електронний кабінет також не буде направлень на військово-лікарську комісію. "Ми не регламентували в законі про мобілізацію можливість направлення через електронний кабінет будь-яких повідомлень чи направлень на ВЛК. Тому з точки зору закону направляти на ВЛК через електронні засоби комунікації не можна", - сказав Веніславський.

воскресенье, 9 июня 2024 г.

Макрон розпустив парламент Франції

 Макрон розпустив парламент Франції

ЕММАНУЕЛЬ МАКРОН, GETTY IMAGES

Президент Франції Емманюель Макрон після провалу на виборах оголосив, що розпускає Національні збори і призначає дострокові парламентські вибори на 30 червня і 7 липня.

Джерело: Макрон у відеозверненні в соцмережі Х, "Європейська правда"

Деталі: На виборах до Європарламенту "промакронівський" список отримав поразку, взявши удвічі менше ніж праворадикальне "Національне об’єднання".

Екзитполи у Франції прогнозують, що "Національне об’єднання" – праворадикальна партія, яку найчастіше асоціюють з її неформальною лідеркою Марін Ле Пен – стане безумовною лідеркою із очікуваним показником в 31,5%. Це більш ніж у удвічі перевищує показники списку центристських та ліберальних політиків з партій, що підтримують Макрона. Пропрезидентський список зберіг друге місце, але отримав лише 15,2% (на минулих євровиборах було 22,4%). Крім того, на межі подолання 5% бар’єру перебуває ще один праворадикальний список, "Реконкіста", що додатково свідчить про зростання ультраправих.

Цей результат "не є хорошим для партій, які захищають Європу", заявив Макрон, додавши, що ультраправі набирають популярність повсюдно на континенті.

Пряма мова Макрона: "Я не можу діяти так, ніби нічого не сталося... Саме тому, провівши консультації, передбачені статтею 12 нашої Конституції, я вирішив знову надати вам вибір нашого парламентського майбутнього шляхом голосування.

За кілька хвилин я підпишу указ про скликання парламентських виборів, які відбудуться 30 червня, перший тур, і 7 липня, другий тур".

Радник Байдена: Україна виконала дозвіл США бити по РФ, росіяни на Харківщині застопорились

 Радник Байдена: Україна виконала дозвіл США бити по РФ, росіяни на Харківщині застопорились

ДЖЕЙК САЛЛІВАН, ФОТО GETTY IMAGES

Радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що українці використали дозвіл бити американською зброєю по території РФ біля кордону, й імпульс операції російських військ на Харківщині застопорився.

Джерело: Салліван у розмові з CBS News, пише "Європейська правда"

Деталі: Салліван відповідав на питання про те, чи змінив ситуацію на полі бою дозвіл США вдаряти американською зброєю по Росії. Він зазначив, що надати такий дозвіл українцям з боку президента США Байдена було "здоровим глуздом".

Пряма мова: "Не було сенсу не дозволити українцям вести вогонь через цей кордон, вражати російські гармати та вогневі точки, які вели вогонь по українцях. Тому президент дав дозвіл на це. Українці виконали цей дозвіл на полі бою. І одна річ, яку я зазначу – це те, що імпульс цієї операції в Харкові застопорився".

Більше деталей: Салліван додав, що Харків все ще під загрозою, але росіяни не змогли досягти суттєвого прогресу на місцях за останні дні в цьому районі.

"І Сполучені Штати продовжуватимуть підтримувати Україну в утриманні лінії фронту і відсічі агресивним російським військам", – запевнив радник Джо Байдена.

Що передувало: Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що дозвіл українським військовим завдавати обмежених ударів по території Росії американською зброєю буде "дуже, дуже корисним для українців у майбутньому".

Помер гендиректор "Репортерів без кордонів" Крістоф Делуар

 Помер гендиректор Репортерів без кордонів Крістоф Делуар

ФОТО З FACEBOOK-СТОРІНКИ ДЕЛУАРА

У суботу, 8 червня, помер генсекретар і гендиректор міжнародної організації "Репортери без кордонів" (RSF) Крістоф Делуар.

Деталі: У повідомленні зазначається, що Делуар помер у віці 53 років після боротьби з онкологічним захворюванням.

Він очолив міжнародну організацію у 2012 році. 2018 року заснував Форум за інформацію та демократію – ініціативу, яка просуває верховенство права та вільну пресу як основу будь-якої демократії.

Дослівно: "Делуар… за 12 років перетворив організацію, що відзначилася новим зростанням і впливом, на глобального лідера у сфері захисту журналістики".

"Журналістика була справою його життя, яку він вів з непохитним переконанням".

NYT: В США считают маловероятным, что украинский F-16 сбили дружественным огнем из Patriot

  фото: getty images В США считают маловероятной версии, что украинский истребитель F-16 был сбит дружественным огнем из комплекса Patriot. ...